Osrednja knjižnica Mozirje
Osrednja knjižnica Mozirje
Hribernikova ulica 1, 3330 Mozirje, Tel. 03 837 01 80,
GSM: 040 603 560, E-MAIL: info@knjiznica-mozirje.si

Delovni čas: pon. 7-15, tor. 8-18, sre. 7-15, čet. 11-19, pet. 8-18, sob. 8-13
 
V čertek bodo knjižnice zaprte   Obvestilo o podaljšanem obratovalnem času krajevnih knjižnic Ljubno, Luče in Solčava   20. bralna značka za odrasle 2024/2025   Platforma COBISS Ela – prva javna platforma za izposojo e-knjig   Paketniki: naročite in prevzemite gradivo 24/7
 
O KNJIŽNICI
Knjižnica
Izjava o dostopnosti
Delovni čas
Krajevne knjižnice
Muzejska zbirka
Galerija Mozirje
Igroteka
Dobro je vedeti
Cenik
Gorska knjižnica
Paketniki

VEČ
Elektronski viri
Digitalne knjižnice
Ko me vprašajo po dobri knjigi …
Bralna značka
Filmsko-bralna značka
Pikina bralna značka
Knjižna uganka meseca
Bralci bralcem
Koledar dogodkov
Knjiga meseca
Mladinska knjiga meseca
SLO knjiga meseca
Družinska knjiga meseca
Poezija meseca
Povezave
Knjižnica v številkah
Katalog inf. javnega značaja
COBISS Ela
E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice:






ANKETA
Kakšne knjige rajši berete?
 


Obrazi slovenskih pokrajin

Cobiss

knjižnica Celje

Dobre knjige

Kamra


Facebook

Seznam knjig za 20. bralno značko Natisni E-pošta


Miranda Cowley Heller: Papirnata palača

Nežna, a pretresljiva lirična pripoved, ki opisuje boj med poželenjem in dostojanstvom, med ljubeznijo in dolžnostjo, ter odkriva posledice zlorab in neprimernih življenjskih odločitev v družinah. Zapletena ljubezenska zgodba, ki glavno junakinjo Elle postavi na razpotje njenega življenja.








Dušan Čater: Dežela ZOO

Avtor se ukvarja z »domačo tematiko« in sicer s splavarjenjem v Savinjski dolini. Spremljamo zgodbo družine Habermann, natančneje zgodbo o rivalstvu bratov Maksa Albina in Friderika, sinov splavarskega gospodarja in veleposestnika Hermana Habermanna. Prvorojenec Maks Albin se namerava poročiti s Heleno, ki pa se po naključju zaplete tudi z mlajšim bratom Friderikom. Nenavaden ljubezenski trikotnik se tako stopnjuje in zapleta do vožnje bratov s splavom do Beograda.


Preverite razpoložljivost knjig






Hernan Diaz: Trust

Osrednja tema romana je življenje zakoncev Bevelu iz zgodnjega 20. stoletja. Andrew je zadržan finančni mogotec, ki ga ne zanima bogastvo, temveč zgolj kopičenje denarja, njegova žena pa je mirna in izjemno inteligentna Mildred s prefinjenim čutom za umetnost in sočloveka. Zgodba je predstavljena skozi več perspektiv, vključno z romanom v romanu, dnevniškimi zapisi in spomini, preko katerih avtor raziskuje zapleten svet bogastva, moči in skrivnosti ter izziva bralca, da premisli, komu lahko zaupa v svetu, kjer so meje med resnico in lažjo pogosto zabrisane. Roman je prejel Pulitzerjevo nagrado za leposlovje za leto 2023.










Jernej Dirnbek: Ledena Kraljica

Zgodba je postavljena v Maribor, v staro meščansko stavbo v bližini mestnega parka. V njej povsem običajen moški srednjih let prijateljuje s svojo sosedo, upokojeno nekdanjo učiteljico in partizanko, dokler ta nekega dne nepričakovano ne umre. Ker ima pokojnica na računu precej privarčevanega denarja, sam pa je v finančni stiski, mu ne preostane drugega, kot da jo shrani v zamrzovalno skrinjo in jo tako uradno še nekaj časa »ohrani« pri življenju. Problem pa se pojavi, ko začno na vrata trkati ljudje, ki želijo zaradi tega ali onega razloga priti v stik s pokojnico.





Zoran Ferić: Potujoče gledališče

Obsežna in kompleksna družinska saga, v kateri je zgodovina 20. st. na Hrvaškem in v Evropi predstavljena skozi preteklost avtorjeve družine. Družino niso zaznamovale le vojne, nacionalno in ideološko sovraštvo, temveč tudi številne pretresljive ljubezenske zgodbe, od katerih vsaka, ne glede na čas, v katerem se odvija, nosi svojo tragedijo in lepoto. Roman zajema vse tri vojne, ki so se v tistem čudnem in krvavem stoletju odvijale na območju Balkana, pa tudi številne druge prelomne dogodke, ki so odločilno vplivali na življenja junakov romana.





Katarina Gomboc Čeh: Nihče nikogar ne spozna

Avtoričin romaneskni prvenec pripoveduje o enaindvajsetletni Maši, študentki antropologije in pevki v zboru Filoméla. Živi v Ljubljani s starši in sestro Urško, svoje dneve zapolnjuje s študijem, petjem in sanjarjenjem o Maksu, s katerim ima globoke pogovore kljub političnim razhajanjem med njunima družinama. Ob Maši se pojavita tudi upornica Sara in karizmatična zborovodkinja Agata, ki v romanu odsevata družbene razmere, zaznamovane z ideološko razklanostjo in iskanjem identitete.






Mateja Gomboc: Gorica

Zgodovinski roman, ki skozi pripoved o dveh goriških družinah približa čas, ko je v vsakdanje življenje narodnostno pisane Gorice in okoliškega podeželja zarezala kot posledica druge svetovne vojne nova meja, ki je ozemlje razdelila med dve državi – Jugoslavijo in Italijo. Meja je grobo in daljnosežno razklala družine in duše ljudi. Na jugoslovanski strani meje je zrasla Nova Gorica, ki naj bi zapolnila vrzel, ki jo je v ljudeh pustila izguba Gorice.





Kristin Hannah: Moja Aljaska

Roman avtorice Kristine Hannah vabi bralca, da odkriva usodo družine Allbright. Ernt, Cora in njuna hčerka Leni se na Erntovo željo preselijo na neukročeni del Aljaske. Z željo, da bi odprli novo poglavje v njihovem življenju, katerega močno načenjajo Erntove travme iz vietnamske vojne. Zgodba je predstavljena iz Leninega zornega kota, ki nam slika kruto in neizprosno podobo Aljaske ter vsakodnevni mrzlični boj za preživetje, dodatno otežen z Erntovimi poglabljajočimi se travmami.





Franz Kafka: Proces

Letos mineva 100 let od smrti enega najpomembnejših pisateljev in pripovednikov evropske književnosti 20. stoletja, Franza Kafke. "Proces" velja za enega njegovih najbolj znanih romanov, ki nas popelje v svet absurda glavnega protagonista Josefa K., mladega bančnega uradnika, ki nenadoma prejme obvestilo, da je aretiran in obtožen kaznivega dejanja, ki ga ni storil in o katerem ni znanih nobenih podrobnosti. Tako se junak znajde v labirintu birokratskega sistema, kjer pravila in procesi niso jasni ali smiselni, medtem ko skuša razvozlati svojo usodo.









Alma Karlin: Peš po domačih krajih

Popotnica Alma Karlin je bila do sedaj bolj poznana po svojih potovanjih okoli sveta. Šele pred nedavnim pa so bili v njeni zasebni zapuščini v Gradcu odkriti popotni dnevniki, ki opisujejo njene poti po domačih krajih v 30. letih prejšnjega stoletja. Prehodila je kraje v okolici Celja, Kozjansko, Krško, pot pa jo je zanesla tudi v Zgornjo Savinjsko dolino vse do Logarske doline. Čudovita freska tedanjega časa z bogatim slikovnim gradivom.








Nataša Kramberger: Po vsej sili živ

Izpoved kulturnice po sedmih letih kmetovanja, ki vključuje lepote in tegobe tega dela. Hkrati je nežno, vendar odločno esejistično poročilo o vplivu podnebnih sprememb na življenja našega kmeta, kmetijstva in narave nasploh. Odlično napisano opozorilo o podnebnih spremembah, ki tudi v naše kraje vnašajo vse več negotovosti. Delo je vsebinsko sorodno njenemu romanu Primerljivi hektarji.

Preverite razpoložljivost knjig

Na voljo je tudi e-knjiga






Miško Kranjec: Povest o dobrih ljudeh

Knjiga pripoveduje o ljudeh, ki živijo odmaknjeno od preostalega sveta v idiličnem in brezčasnem okolju med rokavi reke Mure. Njihov spokoj zmoti prihod potepuha, kar sproži zaplet med prebivalci in jih potegne v vrtinec čustev in dogodkov, ki vodijo do nepričakovanega razpleta. Povest o dobrih ljudeh je bila izdana leta 1940 in je Kranjčevo ključno delo, v katerem s poetično upodobitvijo junakov in pravljičnim prikazom narave izraža protest proti uničevalni sili vojne, ki je takrat pustošila po Evropi.

Preverite razpoložljivost knjig



Blaž Kutin: Kenozoik

Avtor nam v svojem romanesknem prvencu predstavi življenje Luke in Lene. Oba sta zaposlena v zdravstvu, on kot voznik reševalca, ona kot medicinska sestra. Na prvi pogled imamo občutek, da spremljamo popolnoma običajni par, kar pa se v nadaljevanju izkaže, da ne drži. Lena se sooča s hudimi čustvenimi težavami. V želji, da bi ji pomagali, ji Luka ter njuni prijatelji pripravijo nenavadno presenečenje, ki se konča s spontanim splavom. Lena si sicer opomore, ampak od takrat naprej zgodba obere drugačno pot. Neobičajna, neprevedljiva in večplastna zgodba bralca vsekakor ne bo pustila ravnodušnega.






Kanae Minato: Izpovedi

Po preklicu zaroke, Yuko Moriguchi živi le še za svojega edinega otroka, štiriletno Minami. Po nesreči v šoli, kjer uči, Yuko obupa in da odpoved. Še prej pa učencem odčita zadnjo lekcijo. Pove jim zgodbo, ki obrne na glavo vse, kar so mislil, da vedo o dveh sošolcih, in sproži fantastično kovanje maščevanja.







Vinko Möderndorfer: Druga preteklost

Roman, kateremu zgodovina predstavlja ogrodje in skelet, se dogaja v prelomnih časih na narodnostno mešanem ozemlju, v fiktivni Dolini. Lokacija pa le ni povsem izmišljena, saj se po pisateljevem razkritju nahaja na Celjskem. Obsežna, a hkrati izredno berljiva zgodba bralca popelje na potovanje od časov agrarne reforme v kraljevini Jugoslaviji do danes. Dogajanje začinijo Slovenci: kajžarji, delavci na žagi, obrtniki, natakarice, dekle, premožni gostilničar in župan, nemško stran pa zastopata lastnik žage in graščak ter njegova elegantna hči, ki se zaljubi izven pričakovanih okvirjev.








Haruki Murakami: V prvi osebi ednine

Knjiga je sestavljena iz osmih kratkih zgodb, ki jih pripovedujejo moški, spominjajoči se drobnih dogodkov iz otroštva, mladosti in odraščanja. Ti na videz majhni dogodki imajo v resnici globok pomen, saj močno zaznamujejo življenjske poti pripovedovalcev. Zgodbe nas popeljejo skozi razmisleke o smislu življenja, otroških spominih, ljudeh, ki so nanje vplivali, ter staranju in smrti.

Preverite razpoložljivost knjig

Na voljo je tudi e-knjiga




Orhan Pamuk: Novo življenje

Knjiga pripoveduje zgodbo o študentu Osmanu, ki naleti na skrivnostno knjigo, ki mu spremeni življenje. Navdihnjen z vizijami novega obstoja, se Osman odpravi na popotovanje po Turčiji, kjer srečuje nenavadne ljudi in razkriva globoke resnice. Njegovo potovanje je prepleteno z iskanjem ljubezni, identitete in smisla v svetu, ki se nenehno spreminja. Roman raziskuje meje med resničnostjo in fikcijo ter preizprašuje naravo usode in svobodne volje.






Tomo Podstenšek: Malo drugače

V romanu spremljamo več generacij članov dveh razširjenih družin. Jedrno zgodbo romana predstavlja napeta nočna razprava med odtujenima bratoma Petrom in Tomažem, ko prvi drugega prosi za nenavadno, celo šokantno uslugo. Življenjske zgodbe družinskih članov so postavljene pred etično dilemo. Nepredvidljivi zasuki so dobro gonilo dogajanja. Avtor pa je spretno vnesel tudi nekaj humorja.






Pia Prezelj: Težka voda

Nagrada za najboljši prvenec knjižnega sejma 2023.
Nominacija za nagrado kresnik
Nominacija za Cankarjevo nagrado
Nominacija za nagrado kritiško sito

Romaneskni prvenec novinarke Pie Prezelj Težka voda govori o podeželju, ki je očem zunanjega opazovalca navadno skrito. Avtorica skozi življenje starejše protagonistke Ide in njenega sveta, ki ga poleg nje naseljujejo Marta, Tone in Lojze, govori o posledicah zamolčane preteklosti, škodi, ki jo nekomu povzročijo zlonamerne ali zgolj netaktne govorice. Skozi Idino zgodbo avtorica razčlenjuje teme, kot so nasilje, staranje, prešuštvo, homoseksualnost, demenca, začinjene z osamljenostjo, krivdo in obžalovanjem.


Preverite razpoložljivost knjig





Elif Shafak: Otok pogrešanih dreves

V romanu, katerega dogajanje je postavljeno na otok Ciper ter v London, spremljamo zgodbo Turkinje Defne in Grka Kostasa, ki sta se tik pred izbruhom državljanske vojne (1974) zapletla v prepovedano ljubezensko zvezo. Ko Kostasova mati izve za prepovedana srečanja v nikozijski taverni pod figovim drevesom, sina pošlje v London. Po dolgih letih boleče ločitve se spet najdeta in po selitvi v Anglijo se jima rodi hči Ada. A Defne travmam iz preteklosti tudi v tujini ne more ubežati. Londonsko dogajanje spremljamo skozi Adine oči, dogodke na Cipru pa nam pripoveduje figa, katere poganjek sta pregnanca, kot metaforo izruvanih korenin, posadila v novem domu.



Preverite razpoložljivost knjig

Na voljo je tudi e-knjiga





David Smart: Paul Preuss : gospodar prepada : življenje in smrt ob rojstvu prostega plezanja

Biografija alpinista Paula Preusserja. Njegovo ime je sicer bolje poznano v krogih ljubiteljev alpinizma in plezalstva, ampak glede na njegove zasluge bi moral postati znan širši javnosti.V zgodovino alpinizma se je zapisal kot utemeljitelj načela prostega plezanja. Biografija je zasnovana skrbno in natančno, vanjo pa je zajet duh časa, v katerem je Preuss živel - čas pred 1. svetovno vojno, obdobje, ki so ga zaznamovala stopnjujoča se razhajanja in nesoglasja.


Preverite razpoložljivost knjig





Damijan Stepančič: Naš Maister

Vlada Republike Slovenije je leto 2024 razglasila za leto generala Rudolfa Maistra. V ta namen smo se odločili, da se spomnimo najslavnejšega slovenskega generala s stripom Damijana Stepančiča, ki z besedo in sliko sledi temeljnim dogodkom njegovega življenja. Od rojstva v Kamniku, šolanja v Ljubljani in vojaškega oblikovanja v dunajski kadetnici do veličastnega prevzema poveljstva zaledne vojske v Mariboru, zaslužne za osvojitev mesta in dela Štajerske za Slovenijo, strip prinaša celovit prikaz njegove izjemne poti.



Preverite razpoložljivost knjig






Petar Stojanović: Tu kdo streže?

Pripetljaji in razmišljanja natakarja iz prve roke. Zabavno branje, ki razkrije, kaj si natakarji mislijo o nas, medtem ko nas strežejo. Izvemo tudi, kakšni gostje so Italijani, kako se sporazumevati z Madžari in kdo pušča najboljšo napitnino. Lahkotno branje, polno realnih stereotipov in črnega humorja.




Preverite razpoložljivost knjig




Miha Šalehar: Notranji pir ali kako se prepiti do konca: priročnik za rekreativne pivke in pivce z dvomi

Avtor v svoji tretji knjigi z domiselnim naslovom, ki ga je skoval v svojih oddajah, opisuje svoje izkušnje z dolgoletnim popivanjem. V knjigi je zbral svoja razmišljanja o alkoholu, ki je družbeno sprejemljiva droga in globoko ukoreninjen del slovenske folklore. Pojasni tudi povod za spremembo življenjskega stila in pojasni, da je boj težek, a se bitko da dobiti.




Preverite razpoložljivost knjig




Sylvain Tesson: Snežni leopard (francoska književna nagrada renaudot)

V potopisno razmišljujočem delu neutrudnega francoskega pisatelja-popotnika se skupaj z njim, priznanim fotografom Vincentom Munierjem in njegovo ekipo odpravimo v visoke planote Tibeta. Tam se popotniki odpravijo po sledeh snežnega leoparda, ki je uvrščen na rdeči seznam ogroženih vrst. Med dolgotrajnim čakanjem in tihim oprezanjem celotna ekipa pravzaprav izvaja vajo v že skoraj pozabljeni vrlini: potrpežljivosti. Pisatelj pa se poleg tega prepusti razmišljanju o stanju sveta in osebni izkušnji izgube dveh bližnjih oseb.


Preverite razpoložljivost knjig




Shelby Van Pelt: Nadvse bistra bitja

Gre za pripoved o Tovi Sullivan, ki je po moževi smrti začela delati večerne izmene v akvariju. S čiščenjem si blaži bolečino ob izgubi osemnajstletnega sina Erika, ki je pred več kot tridesetimi leti doživel skrivnostno nesrečo na morju. Tova se med delom kmalu spoprijatelji z Marcellusom, orjaško tihomorsko hobotnico, ki je bila prisiljena živeti v akvariju in ve veliko več, kot bi si kdo mislil.


Preverite razpoložljivost knjig




Ivana Vatovec: Anine kresnice

Avtorica, ki v svojih delih opisuje življenjske preizkušnje preprostih ljudi, se v knjigi Anine kresnice posveti resnični zgodbi rejnice Ane. Ta si, potem ko njenih pet otrok že stopa na samostojno pot, izpolni dolgoletno željo in postane rejnica. Bralec skozi zgodbo spoznava usode posameznih rejniških otrok, zanemarjenih in nezaželenih, hkrati pa izve tudi žalostno življenjsko zgodbo Ane. Tankočutno zapisana resnična zgodba o malo poznanem področju rejništva.



Preverite razpoložljivost knjig




Jani Virk: Vrnitev domov

Vrnitev domov pripoveduje zgodbo o slovenskem prevajalcu Blažu Rowenskem, ki se po več letih življenja v tujini vrne v Slovenijo. Skozi oči glavnega junaka spoznavamo njegove osebne dileme, občutke odtujenosti in željo po ponovnem iskanju korenin. V ospredju je soočanje s preteklostjo in spreminjajočo se domovino, ki ni več takšna, kot jo je zapustil. Roman raziskuje teme identitete, domotožja in sprememb, ki jih prinašajo čas ter življenjske izkušnje.




Preverite razpoložljivost knjig





Stacy Wilingham: Vse nevarne stvari

Pred letom dni se je življenje Isabelle Drake za vselej spremenilo: njenega otročička, sina Masona, so sredi noči ugrabili iz zibelke, medtem ko sta onadva z možem spala v sosednji sobi. Ker policija ni imela veliko dokazov ter zelo malo sledi, je bil primer potisnjen na stran. Isabelle pa ne bo zaspala, dokler se Mason ne vrne k njej.








Anton Žunter: Midva

V knjižnem prvencu upokojenega zgornjesavinjskega družinskega zdravnika Antona Žunterja s podnaslovom Njemu, ki me je izbral za ta svet, bralec prebira o intimnih, duhovnih, medosebnih in družbenih odnosih. Avtor skozi zgodbe treh akterjev, planinca, zdravnika in lučkega dohterja, spretno zapisuje svoja razmišljanja o duhovni razsežnosti bivanja, svetosti življenja, ljubezni, prijateljstvu in naravi. Branje, ki bralca razžalosti, gane, izzove k razmišljanju o vrednotah, kot tudi iz srca nasmeji.







Pesniška zbirka - po izbiri

 
Naprej >